Onnistumis-
tarinat

Välilevyn pullistuma

”Mennessäni ensimmäistä kertaa Teemun vastaanotolle, olin poliisiopiskelija ja olin juuri aloittanut työharjoittelun. Olin loukannut selkäni koulutukseen kuuluvassa voimankäyttöharjoituksessa ja siinä oli todettu vasenvoittoinen prolapsi eli välilevynpullistuma, jonka johdosta vasemman jalan hermojuuri oli ikävästi pinteessä. Selkää oli jo yritetty kuntouttaa kotikonstein ja lääkkeitä oli syöty paljon enemmän, kuin vatsa ja päänuppi olisivat sallineet. En pystynyt pukemaan sukkia jalkaan, istumaan tai seisomaan kokonaista oppituntia tai nukkumaan katkotonta yötä. Pahimmillaan makasin soluasunnon lattialla ja mietin, miten pääsisin tästä vessaan. Koulun penkillä kivun kanssa vielä pärjäsi jotenkuten, mutta jotta voisin suorittaa kouluni loppuun ja valmistua unelma-ammattiini, pitäisi tapahtua iso muutos.

Kuntouttajan valitseminen on vielä vaikeampaa, kuin uuden kampaajan. Osasin varautua pitkään prosessiin, joten en todellakaan halunnut tuhlata aikaa ja kiristää hermojani juoksemalla eri kuntouttajien vastaanotoilla ennen kuin löytäisin juuri sen, joka tietäisi mitä tekee. Päädyin Teemuun, koska tuttu naprapaatti kertoi minulle, että jos hänen pitäisi jonkun käsiin oma selkänsä antaa, se olisi juurikin Teemu. Itse olen sittemmin lausunut lähes samat sanat apua tarvitseville tutuilleni monta kertaa.

Selkää kuntoutettiin koko kevät ja kesä, välillä edistyen ja välillä taas taantuen. Pystyin kuitenkin koko ajan suorittamaan, uskoakseni kuntoutuksen ansiosta, jo alkanutta työharjoittelua, mikä oli minulle tärkeääkin tärkeämpää. Vastaanotolla kartoitettiin joka kerta selän tilanne uudestaan ja liikkuvuus- ja lihaskuntoliikkeet sovitettiin päivän kunnon mukaan. Motivaation ollessa välillä pahasti hukassa, mietittiin sitä, mitä positiivista tästä kaikesta voisi löytää. Sitten mentiin taas uudella höyryllä eteenpäin. Kivun kanssa eläminen on raskasta ja kuluttaa sekä fyysisiä, että henkisiä voimia. Olin itse välillä jo hyvinkin epätoivoinen, enkä jaksanut ihan koko aikaa uskoa parantumiseeni. Oli äärimmäisen huojentavaa, kun oli joku joka uskoi asiaan minun puolestani. Osasi selittää, mitä selässä milloinkin tapahtuu ja otti kokonaisvaltaisen vastuun kuntoutuksen etenemisestä. Liian usein törmää asiakaspalvelijaan, joka kysyy asiakkaalta: ”Mitä tehdään, mitä sinä haluaisit?” En minä tiedä! Sano sinä, siksihän tänne olen tullut!

Lopulta syksyn tienoilla selkä päätettiin leikata. Leikkausvaihtoehdosta oltiin jo etukäteen Teemun kanssa puhuttu, joten se ei lääkärin sitä ehdottaessa niinkään säikäyttänyt. Teemun kanssa käytiin vielä uudestaan läpi, mitä leikkauksessa tapahtuu ja mitä siitä toipuminen vaatii ja tarkoittaa. Tiesin leikkaukseen mennessäni mitä minulla oli edessäni. En saanut sairaalasta juurikaan ohjeita leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen, mutta onneksi tähänkin oli varauduttu. En joutunut itse miettimään, mitä voin milloinkin alkaa tekemään. Minulla oli viikoittainen runko-ohjelma, jota muokattiin tarvittaessa, jos selkä ei pysynyt sen vauhdissa mukana. Kuntoutuminen lähti onneksi hyvin käyntiin ja eteni suunnitelmien mukaan, tosin ehkä hieman liian hitaasti minun aikatauluani silmällä pitäen. Koulusta valmistuakseni minun piti vuoden vaihteen jälkeen suorittaa tiettyjä voimankäytön näyttöjä ja lisäksi päästä työharjoittelussa riittävän pitkäksi aikaa kenttätyötä tekemään.

Työskentelin epämiellyttävästi kelloa vastaan. Kaksi viikkoa ennen kenttätyöjakson alkua oltiin tienhaarassa. Olisimme voineet jatkaa maltillista kuntoutusta tai sitten ottaa pienen riskin ja valita aggressiivisemman kuntoutustahdin. Asiasta keskusteltuamme valitsimme jälkimmäisen, jotta saisin mahdollisuuteni kenttäharjoittelun suhteen, se oli minulle tärkeä asia. Kävin kahden viikon ajan lähes joka toinen päivä Teemun luona tekemässä mitä ihmeellisimpiä harjoituskokonaisuuksia, joita en olisi yksin voinut mitenkään kokeille. Liikkeiden oikea suoritustekniikka oli ratkaisevaa. Jännitti aivan järjettömän paljon ensimmäisen kerran rasitettaessa selkää ja yleensäkään kehon lihaksistoa elämäni pisimmän harjoitustauon jälkeen. Olin ensimmäisen kunnon treenin jälkeen onnesta soikeana ja kotimatkalla valui kyllä kyyneleet silmistä: back in business!!
Intensiivijaksolla selän kuntoutuminen otti aimo harppauksen eteenpäin ja pääsin aikataulun mukaisesti kenttäharjoitteluani suorittamaan. Selkä ei ole vieläkään entisellään, leikkauksesta toipuminen on pitkä prosessi, mutta eteenpäin mennään. En joudu kuitenkaan enää syömään särkylääkkeitä, voin hikoilla ja treenata lähes päivittäin eikä kipu enää sanele sosiaalista elämäänikään. Ja mikä parasta, olen valmistunut unelmieni ammattiin!

En käy enää säännöllisesti Teemun luona, mutta tiedän, että voin aina soittaa tai laittaa viestiä, jos eteen tulee ongelmia.
Selän kuntouttaminen vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä (mitä minulta ei luonnostaan löydy), uskoa paranemiseen ja riittävän laajaa keinopatteristoa, jos ensimmäinen vaihtoehto ei olekaan se toimiva. ”Jos tämä ei toimi, tiedän, mitä tehdään seuraavaksi, vaihtoehtoja on. Se paranee kyllä. Me ei alistuta. Soita aina, jos tulee jotain kysyttävää.” Tuttuja lauseita Teemun suusta.

– Iida

Muita onnistumistarinoita

Varaa aika

Ensimmäinen askel hyvinvointiin on varauksen tekeminen Tension Pointille.

Ajanvaraukseen

Hae vaivan tai oireen perusteella

Varaa aika

Ei quick fixejä, ei taikatemppuja, vaan jatkuvaa kehonhuoltoa. Emme voi kuitenkaan auttaa, mikäli et tule käymään meillä. Nettiajanvarauksen avulla olemme halunneet tehdä tämänkin askeleen mahdollisimman helpoksi. Varaa aika!

Ajanvaraukseen

Naprapatiaa ja hierontaa Helsingin Hermannissa. Sinulle, kun haluat pitää itsestäsi huolta.

Lähde mukaan matkaan

Hae vaivaa tai oiretta

Hae vaivaa tai oiretta vaivan nimellä, ja pääset hakutulosten kautta lukemaan vaivaan tai oireeseen liittyvää tekstiä, sekä sen itsehoito-ohjeita.