Vaivat

Ahdas lonkka, femoroacetabular impingement FAI

FAI tarkoittaa reisiluun kaulan ja pään, sekä lonkkamaljan reunan välille syntyvän pinteen aiheuttamaa kipua, joka provosoituna voi kipuilla myös levossa. Vaivaa on kolmen tyyppistä. CAM-tyyppisessä, reisiluun kaulan ja pään etuyläosan alueella on paksuuntuma. Pincer-tyyppisessä, lonkkamaljan yläetureunaan on muodostunut nokka. Kolmas on näiden sekamuoto, jossa ilmenee molemmat tyypit. Yhteistä näille on rasituksessa pahentuva kipu, jonka kuvataan esiintyvän nivustaipeen ja pakaran välisellä alueella. Pitkittyneenä vaiva voi alkaa aiheuttamaan lonkan nivelruston vaurioitumista.

FAI on siis rasitusperäinen vaiva, mutta lonkkanivelen luuston poikkeavan ahtaat rakenteet, voivat olla altistavana tekijän vaivan syntyyn. Tyypillisesti vaivasta kärsii urheilija, jonka laji vaatii lonkkaniveleltä voimakkaita koukistus-, sisäkierto- ja loitonnusliikkeitä. Tällaisia lajeja ovat muun muassa voimistelu, kamppailulajit, kumparelasku, sekä palloilulajit ja jääkiekko, joissa erityisesti maalivahdit.

Oireeseen auttaa:


Naprapatia

Oireet

Aluksi oireena rasituksen yhteydessä ilmenevää syvää kipua lonkan ja nivusen alueella. Kipu voi alkaa vaivaamaan myös rasituksen jälkeen. Lonkkanivel voi alkaa tuntumaan jäykältä, ennen kaikkea sisäkierron osalta. Tyypillisesti kipu ilmenee syvällä nivusessa vietäessä lonkkaa koukistu-, sisäkierto-, ja lähennys suuntiin.

Hoito

Kipua aiheuttavan rasituksen vähentäminen auttaa yleensä kipuun. Manuaalisella terapialla voidaan hoitaa lonkkanivelen liikelaajuuksia, sekä ohjaamaan lonkkaa kontrolloivien lihasten oikeaoppiseen vahvistamiseen. Manuaalisen terapian keinoin saavutetaan usein hyviä tuloksia eikä leikkaushoitoa tarvita. FAI lonkille tehdään kuitenkin myös tähystysleikkauksia, mikäli manuaalisella terapialla ei saavuteta riittävää hoitotulosta.

Varaa aika

Ensimmäinen askel hyvinvointiin on varauksen tekeminen Tension Pointille.

Ajanvaraukseen

Hae vaivan tai oireen perusteella

Varaa aika

Ei quick fixejä, ei taikatemppuja, vaan jatkuvaa kehonhuoltoa. Emme voi kuitenkaan auttaa, mikäli et tule käymään meillä. Nettiajanvarauksen avulla olemme halunneet tehdä tämänkin askeleen mahdollisimman helpoksi. Varaa aika!

Ajanvaraukseen

Naprapatiaa ja hierontaa Helsingin Hermannissa. Sinulle, kun haluat pitää itsestäsi huolta.

Lähde mukaan matkaan

Hae vaivaa tai oiretta

Hae vaivaa tai oiretta vaivan nimellä, ja pääset hakutulosten kautta lukemaan vaivaan tai oireeseen liittyvää tekstiä, sekä sen itsehoito-ohjeita.