Vaivat

Huimaus

Yhtäkkiä alkanut huimauskohtaus voi säikäyttää kenet tahansa, varsinkin jos ei aikaisemmin ole vaivaa kokenut. Eri asteiset huimauksen tunteet ovat suhteellisen yleisiä, sillä noin yksi kolmannes väestöstä kokee huimausta jossain vaiheessa elämää. Suurin osa huimaustapauksista on vaarattomia, mutta pieni osa jopa henkeä uhkaavia. Huimaus voi alkaa korvasta, sydämestä, verisuonesta, hermosta tai mielestä.

Yleisimpiä vaarattomia huimauksen aiheuttajia ovat sisäkorvaperäiset eli tasapainoelimen häiriöistä johtuvat huimaukset, sekä niskaperäinen huimaus. Yleisin sisäkorvaperäinen huimaus on hyvänlaatuinen asentohuimaus. Muita sisäkorvaperäisiä sairauksia ovat vestibulaarineuroniitti eli tasapainohermon virusinfektio ja Menierin tauti. Pitkäaikaiset yläniskan kireydet voivat aiheuttaa asentotunnon häiriintymisen myötä, tasapainohäiriöitä. Migreeni voi myös laukaista huimausoireen, jolloin oire samanaikaisesti muiden migreenioireiden kanssa.

Harvinaisempia huimauksen aiheuttajia ovat vakavat keskushermostoperäiset huimaukset. Tällaisia voivat aiheuttaa mm. sydän- ja verenkiertoelimistön häiriöt. Sydänperäisessä huimauksessa liitännäisoireena voi esiintyä rintakipua, hengen ahdistusta, rytmihäiriön tuntemuksia, alaraajaturvotusta ja huonoa rasituksen sietoa.

Oireeseen auttaa:
Oireet

Huimausoireet voidaan jakaa neljään eri tyyppiin. Kiertohuimaukseen, pyörtymiseen, tasapainohäiriöihin ja epäspesifiseen huimaukseen. Usein potilaat kuvaavat oireita pyörittäviksi, keinuttaviksi tai kaataviksi. Huimaukset voivat esiintyä kohtauksittaisina ja uusiutuvina tai kertaluontoisina ohimenevinä. Huimausoireisiin liittyy usein pahoinvointia ja niskan alueen kiputiloja.

Hoito

Hoito-ohjelmointi sen mukaan, mikä on huimauksen aiheuttaja ja onko kyseessä hyvänlaatuinen vai vakava sairaus. Hyvänlaatuisissa huimausta aiheuttavissa sairauksissa manuaalista terapiaa käytetään usein sekundaarioireiden hoitoon. Manuaalista terapiaa voidaan pitää ensisijaisena hoitona, mikäli huimauksen todetaan johtuvan yläniskan nivelten ja pehmytkudosten kireydestä.

Varaa aika

Ensimmäinen askel hyvinvointiin on varauksen tekeminen Tension Pointille.

Ajanvaraukseen

Hae vaivan tai oireen perusteella

Varaa aika

Ei quick fixejä, ei taikatemppuja, vaan jatkuvaa kehonhuoltoa. Emme voi kuitenkaan auttaa, mikäli et tule käymään meillä. Nettiajanvarauksen avulla olemme halunneet tehdä tämänkin askeleen mahdollisimman helpoksi. Varaa aika!

Ajanvaraukseen

Naprapatiaa ja hierontaa Helsingin Hermannissa. Sinulle, kun haluat pitää itsestäsi huolta.

Lähde mukaan matkaan

Hae vaivaa tai oiretta

Hae vaivaa tai oiretta vaivan nimellä, ja pääset hakutulosten kautta lukemaan vaivaan tai oireeseen liittyvää tekstiä, sekä sen itsehoito-ohjeita.