Yhtäkkiä alkanut huimauskohtaus voi säikäyttää kenet tahansa, varsinkin jos ei aikaisemmin ole vaivaa kokenut. Eri asteiset huimauksen tunteet ovat suhteellisen yleisiä, sillä noin yksi kolmannes väestöstä kokee huimausta jossain vaiheessa elämää. Suurin osa huimaustapauksista on vaarattomia, mutta pieni osa jopa henkeä uhkaavia. Huimaus voi alkaa korvasta, sydämestä, verisuonesta, hermosta tai mielestä.
Yleisimpiä vaarattomia huimauksen aiheuttajia ovat sisäkorvaperäiset eli tasapainoelimen häiriöistä johtuvat huimaukset, sekä niskaperäinen huimaus. Yleisin sisäkorvaperäinen huimaus on hyvänlaatuinen asentohuimaus. Muita sisäkorvaperäisiä sairauksia ovat vestibulaarineuroniitti eli tasapainohermon virusinfektio ja Menierin tauti. Pitkäaikaiset yläniskan kireydet voivat aiheuttaa asentotunnon häiriintymisen myötä, tasapainohäiriöitä. Migreeni voi myös laukaista huimausoireen, jolloin oire samanaikaisesti muiden migreenioireiden kanssa.
Harvinaisempia huimauksen aiheuttajia ovat vakavat keskushermostoperäiset huimaukset. Tällaisia voivat aiheuttaa mm. sydän- ja verenkiertoelimistön häiriöt. Sydänperäisessä huimauksessa liitännäisoireena voi esiintyä rintakipua, hengen ahdistusta, rytmihäiriön tuntemuksia, alaraajaturvotusta ja huonoa rasituksen sietoa.