Vaivat

Lonkkakipu

Kipu voi johtua paikallisesti lonkan alueella sijaitsevien kudosten ärsytyksestä, alaselän alueelta säteilevästä hermokivusta tai lihasten triggerpisteiden aiheuttamasta heijastekivusta. Harvinaisempana kivun aiheuttajana voi olla jokin luusto- tai sisäelinperäinen prosessi, kuten murtumat, tulehdukset tai kasvaimet.

Yleisimmin kipu syntyy lonkan alueella sijaitsevien lihasten tai muiden pehmytkudosten ärsytyksestä. Lonkkakipua voi esiintyä niin vähemmän liikkuvilla henkilöillä kuin huippu-urheilijoillakin ja kaikilla siltä väliltä. Äkillisesti alkanut kipu on yleensä traumaperäinen esimerkiksi kaatumisen tai urheilusuorituksessa tapahtuneen venähdyksen aiheuttama.

Erittäin yleinen lonkan alueen kiputilan syy on limapussin tulehdus. Asia ei kuitenkaan miltei koskaan ole noin yksiselitteinen. Ison sarvennoisen alueen limapussin tulehdukseen liittyy aina myös pakaralihasten jänteiden oireilua (tendinopatiaa). Se miksi kyseiset kudokset sairastuvat, juontaa juurensa usein lantiokorin ja alaraajan toiminnalliseen puutteeseen. Lantiokorin toiminnallisia puutteita tai häiriöitä voi syntyä useista eri syistä. Näitä voivat olla mm. nivelten yli- tai aliliikkuvuudet, lihasheikkous tai hermostolliset tekijät. Kivun aiheuttaja on siis tarkasti tutkittava tapauskohtaisesti.

Lonkan nivelrikko on myös yleinen lonkkakivun aiheuttaja. On kuitenkin hyvä huomioida, että radiologisesti havaittujen rappeumamuutosten suuruudet eivät aina korreloi kivun määrään. Pienikin löydös voi olla kivulias ja suuri löydös suhteellisen kivuton. Oireita nivelrikkotapauksissa aiheuttaa usein myös lonkkaniveltä ympäröivät pehmytkudokset. Lonkan nivelrikko on yleisempää vanhemmilla ikäryhmillä, joskin mahdollista myös nuorilla. Nuoren henkilön nivelrikon syy tulee aina selvittää tarkasti, koska taustalla voi olla jokin patologinen tekijä.

Huomattavasti harvinaisempia lonkkakivun syitä voivat olla erilaiset tulehdukselliset sairaudet, kasvaimet tai verenkiertohäiriöihin liittyvät tekijät.

Oireeseen auttaa:


Naprapatia

Oireet

Kipua voi esiintyä monen kaltaisena tylpästä jomottavasta, säteilevään hermokipuun, riippuen aiheuttajasta. Kivun tunnetta voi tuntua pakarassa, lonkan ulkoreunalla tai esimerkiksi nivusissa ja se voi häiritä varatessa jalan päälle, urheilusuorituksen jälkeen tai sen aikana, levossa tai jopa jatkuvana. Kipu voi olla luonteeltaan syvää tai pinnallista. Mikäli kaatumisen seurauksena iäkkäällä henkilöllä alkaa voimakas varauskipu, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle murtuman poissulkemiseksi. Kestävyysurheilijoilla voi esiintyä myös lonkan rasitusmurtumia, jolloin kipu lisääntyy kuormituksessa ja lopulta voi oireilla myös levossa.

Hoito

Meillä lonkan kiputilojen hoitoon kuuluu manuaalinen terapia, harjoitusterapia sekä tarvittaessa ohjaamme vähentämään kipua provosoivaa rasitetta määräajaksi. Tutkimme tarvittaessa alaraajan toimintaa ja hoitona käytämme nivelten mobilisointeja sekä hierontatekniikoita. Harjoitusterapiaa hyödynnämme vahvistamaan lonkan ja alaraajan lihaksistoa ja parantamaan nivelten liikkuvuuksia.

Varaa aika

Ensimmäinen askel hyvinvointiin on varauksen tekeminen Tension Pointille.

Ajanvaraukseen

Hae vaivan tai oireen perusteella

Varaa aika

Ei quick fixejä, ei taikatemppuja, vaan jatkuvaa kehonhuoltoa. Emme voi kuitenkaan auttaa, mikäli et tule käymään meillä. Nettiajanvarauksen avulla olemme halunneet tehdä tämänkin askeleen mahdollisimman helpoksi. Varaa aika!

Ajanvaraukseen

Naprapatiaa ja hierontaa Helsingin Hermannissa. Sinulle, kun haluat pitää itsestäsi huolta.

Lähde mukaan matkaan

Hae vaivaa tai oiretta

Hae vaivaa tai oiretta vaivan nimellä, ja pääset hakutulosten kautta lukemaan vaivaan tai oireeseen liittyvää tekstiä, sekä sen itsehoito-ohjeita.