Vaivat

Niskakipu

Jonkin asteisista niskakivuista kärsii miltei jokainen jossain elämänvaiheessa. Yleisin niskakivun diagnoosi on niin sanottu ”tension neck” eli jännitysniska. Termiä käytetään yleisesti kuvaamaan niskakipua, mutta se ei kerro kivun aiheuttajaa. Tällöin niskaan ja takaraivon alueelle sijoittuva kipu on luultavimmin alkanut vaivaamaan vähitellen ja pahenee päivän edetessä. Pitkittyneenä vaiva voi aiheuttaa jopa lieviä keinuttavia tasapainohäiriöitä.

Niskakivun syy voi olla myös nivelperäinen. Kaularangan fasettinivelen toiminnan häiriö eli ns. ”lukko” tai ”fasettilukko” voi aiheuttaa suhteellisen kovan liikettä rajoittavan niskakivun. Tällöin kipu alkaa yleensä äkillisesti. Huomattavasti edellisiä harvinaisempi kivun aiheuttaja voi olla nivelten degeneraatio eli rappeuma. Nivelrappeuman aiheuttama kipu vaivaa usein aamuyöstä ja aamun ensimmäisinä tunteina mahdollisesti helpottaen liikkeellä ollessa.

Kaularangan välilevynpullistuma voi myös aiheuttaa niskakipua, jolloin kipu voi säteillä voimakkaasti myös lavan alueelle ja/tai yläraajaan. Tällöin voi esiintyä myös muita hermostollisia oireita, kuten yläraajan voiman heikentymistä ja ihotuntomuutoksia- tai puutoksia.

Niskakivun vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin mikäli niskakipu on alkanut traumaperäisesti esimerkiksi retkahdusvamman (whiplash/piiskaniskuvamma) tai päähän kohdistuvan iskun seurauksena. Lääkäri on oikea osoite myös, mikäli kipu on sietämätön ja kehittynyt nopeasti, kipuun liittyy voimakkaitta säteilyoireita yläraajoihin tai kipuun liittyy voimakasta pahoinvointia.

Oireeseen auttaa:
Oireet

Niskakipuihin voi liittyä päänsärkyä, niskan jäykkyyttä ja tasapainohäiriöitä. Mikäli oireet ulottuvat yläraajaan asti, ei jännitysniska riitä diagnoosiksi. Voimakas kiertävä/pyörittävä huimaus on yleensä myös merkki jostain muusta, kun vain niskan jäykkyydestä.

Hoito

Ennen hoitoa kattavan erotusdiagnoosin teko on erittäin tärkeää, jotta tiedetään mitä vaivaa hoidetaan. Oireisiin saa apua manuaalisella terapialla suoritettavista nivelen mobilisaatio ja manipulaatiohoidoista, sekä hieronnasta. Niskakivun hoidossa merkittävässä osassa on myös potilaan oma aktiivisuus. Usein oireet lievittyvät osin jo omatoimisella niskan ja lavanseudun lihasten harjoittamisella, jota voi toteuttaa esimerkiksi kuminauhavastuksella. Vastaanotollamme käymme läpi kuhunkin vaivaan sopivat omahoito-ohjeet.

Varaa aika

Ensimmäinen askel hyvinvointiin on varauksen tekeminen Tension Pointille.

Ajanvaraukseen

Hae vaivan tai oireen perusteella

Varaa aika

Ei quick fixejä, ei taikatemppuja, vaan jatkuvaa kehonhuoltoa. Emme voi kuitenkaan auttaa, mikäli et tule käymään meillä. Nettiajanvarauksen avulla olemme halunneet tehdä tämänkin askeleen mahdollisimman helpoksi. Varaa aika!

Ajanvaraukseen

Naprapatiaa ja hierontaa Helsingin Hermannissa. Sinulle, kun haluat pitää itsestäsi huolta.

Lähde mukaan matkaan

Hae vaivaa tai oiretta

Hae vaivaa tai oiretta vaivan nimellä, ja pääset hakutulosten kautta lukemaan vaivaan tai oireeseen liittyvää tekstiä, sekä sen itsehoito-ohjeita.