Vaivat

Tenniskyynärpää

Mikä tenniskyynärpää on?

Tenniskyynärpää on ranteen ja sormien ojentajalihasten jänteiden rappeumaperäinen sairaus ja rasitusvamma. Ongelma sijaitsee kyynärpään ukoreunalla, sormien ja ranteen ojentajalihasten jänteissä. Se alkaa jänteiden kiputilana ja pitkittyessään lokalisoituu tarkemmin olkaluun uloimpaan nivelnastaan kyynärpään ulkoreunalle.

Mistä tenniskyynärpää aiheutuu?

Tenniskyynärpää johtuu liiallisesta rasituksesta, joka kohdistuu ranteen ojentajalihaksille. Ikä voi myös vaikuttaa vaivan syntyyn, koska vaivan esiintyvyys lisääntyy noin 34 ikävuoden jälkeen. Liiallinen rasitus voi olla voimakkaista työ- tai urheilusuorituksista, kevyestä työstä, jossa toistomääriä erittäin paljon tai vaikka päätetyöskentelystä, joissa ranteen lihakset työskentelevät staattisesti. Yhteistä näillä on kuitenkin kudosten rasituksesta palautumisen riittämättömyys, joka johtaa rasitusvammaan.

Tenniskyynärpään ennaltaehkäisy

Työelämässä ennaltaehkäisynä on työergonomiasta huolehtiminen sekä riittävä työskentelyn tauottaminen. Tämä pätee sekä voimakkaaseen että staattiseen työhön. Vähän liikkuvan olisi hyvä vahvistaa lihaksiaan, kun taas paljon fyysistä rasitusta saavan olisi hyvä antaa riittävästi lepoa. On kyse urheilijasta tai työssäkäyvästä, hierontahoidot ovat myös yksi hyvä tapa auttaa käsien lihaksia palautumaan rasituksesta. Ennaltaehkäisyyn voisi lisätä myös vaivaan ajoissa puuttumisen. Lepo kuormittavasta rasitteesta on paras tapa hoitaa akuuttia eli juuri alkanutta kiputilaa. 

Kauanko toipuminen tai kuntoutus kestää?

Mitä ennemmin ongelmaan puututaan, sitä lyhyemmin siitä toipuminen kestää. Jos heti ongelman huomatessa hakeutuu hoitoon tai antaa vaivalle riittävästi lepoa, voi selvitä parista viikosta kuukauteen. Jos vaiva taas pääsee kroonistumaan eli pitkittymään, niin toipuminen voi kestää kuukausista vuosiin. Kroonistumisessa jänteen rappeumaprosessi pääsee etenemään. Tällöin jänteen sidekudosjärjestys muuttuu ja jänteen rakenne heikkenee muodostaen uutta ei-toivottua verisuonistoa sekä hermostoa. Tämän muutoksen myötä jänne aistii pienenkin ärsykkeen kipuna. oikeanlaisella hoidolla ja ohjeilla tämä prosessi saadaan käännettyä ja jänteen rakenne taas vahvistettua.

Oireeseen auttaa:
Oireet

Tenniskyynärpään oireet

Tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin perehtynyt ammattilainen tunnistaa vaivan suhteellisen helposti erilaisin testein sekä poissuljettuaan muut vaivat. Muiden sairauksien erottelu on tärkeässä osassa tutkimusta, koska kipu voi heijastaa alueelle myös toisista kudoksista. Oireet voivat siis olla hyvin samankaltaisia, mutta ongelma voi olla jossain toisaalla. Usein ihmiset alkavat tuntea kipua kyynärvarressa sormien ja ranteen ojentajalihasten jännealueella, lähellä kyynärpäätä. Se voi tuntua kipuna esimerkiksi suoritteessa. Mikä tahansa voimakas vääntäminen tai suorite käsillä saattaa aiheuttaa kipua kyynärvarressa. Se ei kuitenkaan rajoitu vain fyysisiin suorituksiin tai vääntämiseen, vaan myös kevyessä suorittamisessa tai staattisessa pidossa voi alkaa tuntua kipua. Hyvänä esimerkkinä tästä on tietokoneen hiirellä työskentely.

Hoito

Tenniskyynärpään hoito

Vaivan alkaessa siihen on hyvä puuttua ajoissa, eikä missään nimessä antaa sen pitkittyä. Lepo on tärkein hoitokeino akuutissa vaiheessa. Lepo ei kuitenkaan tarkoita aina sairaslomaa tai urheilijalla treeneistä poisjääntiä. Päätetyöskentelijän tulisi kokeilla alkuun vaihtaa esimerkiksi hiirtä, jolla työskentelee tai käyttää rannetukea vaivan rauhoittamiseksi. Urheilijalle on keksittävä toipumisen ajaksi korvaavia treenejä, mitkä eivät rasita itse vaivaa, mutta kehittävät muuten urheilijan ominaisuuksia.

Naprapaatin tai jonkin muun manuaalisen terapian alan ammattilaiselle voidaan saapua ilman lääkärin lähetettä, mutta usein paikalle tullaan lääkärikäynnin jälkeen. Naprapaatti tutkii vaivan aina ennen hoidon aloittamista. Vaivaa hoidetaan manuaalisen terapian menetelmin. Potilas saa aina mukaansa myös omahoito-ohjeet. Tenniskyynärpään hoidossa omahoito-ohjeiden toteuttaminen on erittäin tärkeässä osassa hoidon onnistumista. Harjoitteilla mahdollistetaan oireilevan kudoksen toipuminen.

Varaa aika

Ensimmäinen askel hyvinvointiin on varauksen tekeminen Tension Pointille.

Ajanvaraukseen

Hae vaivan tai oireen perusteella

Varaa aika

Ei quick fixejä, ei taikatemppuja, vaan jatkuvaa kehonhuoltoa. Emme voi kuitenkaan auttaa, mikäli et tule käymään meillä. Nettiajanvarauksen avulla olemme halunneet tehdä tämänkin askeleen mahdollisimman helpoksi. Varaa aika!

Ajanvaraukseen

Naprapatiaa ja hierontaa Helsingin Hermannissa. Sinulle, kun haluat pitää itsestäsi huolta.

Lähde mukaan matkaan

Hae vaivaa tai oiretta

Hae vaivaa tai oiretta vaivan nimellä, ja pääset hakutulosten kautta lukemaan vaivaan tai oireeseen liittyvää tekstiä, sekä sen itsehoito-ohjeita.